Förarbevis för moped klass II

Moped klass II får ha en topphastighet på 25 kilometer i timmen och motorns effekt får inte överstiga en kilowatt. Äldre modeller med en maxhastighet på 30 kilometer i timmen räknas också som klass II-mopeder.

Transportstyrelsen har infört nya regler och därmed behöver alla som vill köra en moped klass II ett förarbevis efter den 1:a oktober 2009. Förarbeviset är som ett slags körkort. Förarbeviset eller ”körkortet” ger behörighet att köra moped klass II.

Fyllde man 15 år före oktober 2009 så krävs det fortsatt inget förarbevis. De som fyller år senare än så måste ha ett bevis för moped klass II, körkort för minst behörigheten AM (lätt motorcykel) eller traktorkort.

För att ha möjlighet att ta ett förarbevis för moped klass II så måste man ha fyllt minst 15 år och dessutom ska man ha genomgått en speciell utbildning. Glöm inte att ansöka om körkortstillstånd. Sedan måste man skriva ett kunskapsprov (teoriprov) som måste vara godkänt.

Utbildningen för förarbevis till moped varvat teoretiska delar med viktiga praktiska moment. Det avslutande provet är dock enbart teoretiskt och man behöver alltså inte köra upp eller liknande. De områden som teorin berör är trafikregler, olika situationer i trafiken, fordonskännedom samt människans begränsade förmåga. De praktiska bitarna som kan ingå är praktisk tillämpning (körning) samt manöverträning.

Det avslutande teoriprovet består av 25 till 35 frågor och man måste svara rätt på minst 80 % av dem för att klara provet. För att få skriva provet måste man ha fyllt 15 år.